29 Kasım 2014 Cumartesi

Fenerbahçe Avantajlı mı?

Süper Lig'in 10 haftası geride kalırken Fenerbahçe 1959'dan sonra şampiyon olan 4 rakibiyle deplasman maçlarını tamamlamış olarak 20 puanla ligin zirvesinde.Kamuoyunun genel kanısı Fenerbahçe'nin fikstür avantajı olduğu yönünde.Fenerbahçe en zor maçlarını tamamlamış gibi gözükse de aslında önünde çok ciddi sınavlar var.

Aşağıdaki tabloda Fenerbahçe'nin şu an ligde yer alan takımlarla 2006-2007 sezonundan beri oynadığı maçlardan aldığı puanlar yer alıyor.(Ek olarak Kayserispor da var) En alttaki 2 satırda ise sırasıyla içeride ve dışarıda Galatasaray,Beşiktaş,Trabzonspor ve Bursaspor'a karşı oynanan maçlarda alınan toplam puanlar yer alıyor.




Fikstüre baktığımızda

28.hafta deplasmanda Eskişehirspor,30.hafta deplasmanda Sivasspor,33.hafta deplasmanda Başakşehir ile oynayacağımız görülüyor.Bu deplasmanlardan aldığımız sonuçlar ise pek iç açıcı değil.

Eskişehirspor'un lige çıktığı dönemden beri onlarla oynadığımız 6 maçta aldığımız puan 5,
Aynı dönemde Galatasaray deplasmanından aldığımız puan 7,
Beşiktaş deplasmanından aldığımız puan 8,
Trabzonspor deplasmanında aldığımız puan 13,
Bursaspor deplasmanında aldığımız puan 11,

Sivasspor ile 2006-2007 sezonundan itibaren 8 maçta deplasmanda aldığımız puan 11
Aynı dönemde Galatasaray deplasmanından aldığımız puan 10,
Beşiktaş deplasmanından aldığımız puan 14,
Trabzonspor deplasmanında aldığımız puan 19,
Bursaspor deplasmanında aldığımız puan 15,

Başakşehir daha doğrusu eski adıyla İBB ile 07-08 sezonu ile  12-13 sezonu arasında oynadığımız 6 maçta aldığımız puan 3.
Aynı dönemde Galatasaray deplasmanından aldığımız puan 7,
Beşiktaş deplasmanından aldığımız puan 10,
Trabzonspor deplasmanında aldığımız puan 13,
Bursaspor deplasmanında aldığımız puan 9,

Ligin en kritik haftalarında oynayacağımız bu maçlar en az 1959'dan sonra şampiyon olan takımlara karşı oynadığımız maçlar kadar zor geçecektir.


Ligin diğer kritik dönemi ise sezonun ikinci yarısının başı...

Bu dönemde Fenerbahçe'nin fikstürü şu şekilde

Kasımpaşa(D)
Karabük(D)
Trabzonspor
Gaziantepspor(D)

Tabloya baktığımız zaman Karabük'ten 4 sezonda 1 galibiyetle 3 puan alabilmişiz.
Gaziantep'e karşı son yıllarda bir galibiyet serimiz olsa da 3 yıllık bir mağlubiyet serisi göze çarpıyor.

Ayrıca ilk yarı sonları ve ikinci yarı başları Fenerbahçe'ye defalarca pahalıya patlamıştır.

13-14  16-22 arası 7 haftada 10 puan - 11 puan kayıp (İkinci ile puan farkı 9'dan 4'e düşüyor.)
12-13  16-20 arası 5 haftada 4 puan - 11 puan kayıp(Birinci ile puan farkı 2'den 6'ya çıkıyor)
09-10  20-23 arası 4 haftada 2 puan - 10 puan kayıp(1 puan farkla liderken 5 puan geriye düşüyoruz.)
08-09  17-21 arası 5 haftada 5 puan - 10 puan kayıp(Birinci ile puan farkı 2'den 8'e çıkıyor)
06-07  18-23 arası 6 haftada 8 puan - 10 puan kayıp(7 puan fark ile liderken fark 6 puana iniyor)
05-06  20-24 arası 5 haftada 8 puan - 7 puan kayıp(4 puan farkla liderken 2 puan geriye düşüyoruz)
01-02  14-20 arası 7 haftada 6 puan 15 puan kayıp(1 puan gerideyken 9 puan geriye düşüyoruz)


Fikstür avantajı çok tartışılan bir konu herkesin bakış açısı farklı.Aslında ligin,takımın gidişatına göre değişen bir durum fikstür avantajı.Mesela Fenerbahçe zor olarak görülen ilk 10 hafta fikstüründen 7-8 puan geride çıksa 1959 sonrası şampiyonlarla ilk yarı deplasmanda oynamak dezavantaja dönüşmüş olabilirdi.İlk yarı kolay  denebilecek bir fikstüre sahip olup 7-8 puan öne geçilse bu sefer ikinci yarı zor deplasmanlara gitmek çok sıkıntı olmayabilirdi.

Ligin ikinci yarısı Fenerbahçe'nin 10 deplasmanı var.Rakipleri Beşiktaş ve Trabzonspor'un 9,Galatasaray'ın 8 deplasmanı var.İkinci yarının başında zorlu bir fikstürü var.Sezon sonunda en çok zorlandığı deplasmanlara gidiyor.Ayrıca tabloya baktığımızda son 8 sezonda 1959 sonrası şampiyonlarından en çok puan aldığımız sezon ile son 8 sezonda en başarısız olduğumuz sezon aynı,bu takımlara karşı en az puan aldığımız sezon ise son 8 sezonda en çok puan alıp şampiyon olduğumuz sezon yani bu maçlar aslında doğrudan ligin belirleyicisi değil.Bu sebeple işi sıkı tutup fikstürü avantaja dönüştürmek için ilk yarı bitene kadar kalan 6 maçı kazanmalıyız.


Tartışılan bir diğer konu ise takımların haftada 1 maç yapmasının mı yoksa 3 maç yapmasının mı avantaj olduğu konusu.Kimisi bu konuya kadronun tamamını hazır tutmak ve sürekli maç temposunda gitmek için 3 maç yapmak avantaj diye yaklaşıyor ama 11 yıllık Türkiye Ligi tablosu bu doğrultuda değil...


Yukarıdaki tabloda sezonların yanında o sezonun şampiyonu yazıyor.Tabloda (+) işareti takımların Avrupa kupalarında en az grup aşamasına kaldığını temsil ederken,(-) işareti ise takımların Avrupa kupalarında grup aşamasına kalamadan elendiğini yada o sezon hiç Avrupa kupasına katılamadığını temsil ediyor.

Tabloda görüldüğü üzere son 11 sezonda 7 kez Avrupa kupalarında grup aşaması görememiş takımlar şampiyon olmuş.

Takımlar 4 kez ise hem Avrupa kupalarında en az grup aşamasına kalmış hem de şampiyon olmuş.Ancak bunların ikisinde Fenerbahçe,Galatasaray ve Beşiktaş'ın aynı anda Avrupa kupalarında grup aşamasına kaldığı gözüküyor.

Yani son 11 sezonda ezeli rakiplerinden(FB,BJK,GS arasında) en az biri Avrupa kupalarında grupları görememişken;hem en az gruplarda mücadele etmiş hem de şampiyon olmuş takım sayısı 2...

Bu sezon Beşiktaş ve Galatasaray'ın hatta Ersun Yanal ile bir çıkış yakalayan Trabzonspor'un Avrupa kupalarında gruplarda mücadele ettiğini düşünürsek bu istatistikler Fenerbahçe'yi avantajlı gösteriyor.


İstatistikleri yazdık artık herkes kendince bir şeyler çıkarır,umarım sezon sonu gülen taraf Fenerbahçe olur biz de mutlu oluruz.


Hiç yorum yok :